-Dochodzi jedenasta - rzekł Puchatek wesoło. - Akurat nadszedł czas na małe Conieco.
%
Black Cat.*
60 ml Kirschwasser cherry brandy
30 ml wódka
1 chlupnięcie syropu grenadynowego
120 ml Cola
Wlać Kirschwassera, wódkę i syrop do wysokiej szklanki (highball glass, 240-350 ml), wypełnionej w 3/4 lodem. Dobrze wymieszać. Dodać Coli do smaku.
30 ml wódka
1 chlupnięcie syropu grenadynowego
120 ml Cola
Wlać Kirschwassera, wódkę i syrop do wysokiej szklanki (highball glass, 240-350 ml), wypełnionej w 3/4 lodem. Dobrze wymieszać. Dodać Coli do smaku.
* Oczywiście, są też inne czarne koty...
Tequila z Amaretto, pół na pół, w szklance do whisky.
%
B52.*
20 ml Absynt 70-80 %
20 ml Bailey's Irish Cream
10-20 ml Kahlua
Drink warstwowy, najpierw wlewamy do kieliszka (shot) lub kieliszka premium, likier Kahlua, później idzie Bailey, na końcu Absynt. Podpalić. Rułkę w dziób i pić póki się pali. Rułkę można przyciąć, żeby było pół w środku i pół na zewnątrz. Wolę dłuższą ;) Nie pić na wietrze.
* Wersja słowacka. Akuratnio mam Absynt ;) Tak to idzie Grand Marinier lub Cointreau. Da się podpalić. Jak się chce większy fajer, można podlać z wierzchu rumem Stroh 80, lub innym paliwem lotniczym.
%
New Orleans Hand Grenade.
45 ml gin
45 ml spirytus zbożowy
45 ml likier z melona
45 ml rum
45 ml wódka
Wszystko wymieszać, wlać do wysokiej szklanki (collins glass, 300-410 ml), wypełnionej kostkami lodu.
Można dodać wody i cukru.
45 ml spirytus zbożowy
45 ml likier z melona
45 ml rum
45 ml wódka
Wszystko wymieszać, wlać do wysokiej szklanki (collins glass, 300-410 ml), wypełnionej kostkami lodu.
Można dodać wody i cukru.
%
Adios Motherfucker.
15 ml wódka
15 ml rum
15 ml Tequila
15 ml gin
15 ml Blue Curaçao
15 ml rum
15 ml Tequila
15 ml gin
15 ml Blue Curaçao
60 ml syrop słodko-kwaśny*
60 ml Sprite (7up)
Wlać wszystko do schłodzonej wysokiej szklanki (highball glass), bez Sprita. Ten idzie na końcu.
60 ml Sprite (7up)
Wlać wszystko do schłodzonej wysokiej szklanki (highball glass), bez Sprita. Ten idzie na końcu.
Lekko zamieszać.
*Syrop robimy tak. Po pół szklanki wody i cukru. zagotowujemy i tak 3 min. Studzimy, dodajemy sok z trzech limonek. Syrop nie może być za słodki, czy za kwaśny. W razie potrzeby czegoś dodać.
%
- Nie bardzo się mam - odpowiedział Kłapouchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz