wtorek, 5 lipca 2016

Kot, bombowiec, granat i adios motherfucker.



-Dochodzi jedenasta - rzekł Puchatek wesoło. - Akurat nadszedł czas na małe Conieco.



%


Black Cat.*

60 ml  Kirschwasser cherry brandy
30 ml wódka
1 chlupnięcie syropu grenadynowego
120 ml Cola

Wlać Kirschwassera, wódkę i syrop do wysokiej szklanki  (highball glass, 240-350 ml), wypełnionej w 3/4 lodem. Dobrze wymieszać. Dodać Coli do smaku.

* Oczywiście, są też inne czarne koty...
Tequila z Amaretto, pół na pół, w szklance do whisky.



%


B52.*

20 ml Absynt 70-80 %
20 ml Bailey's Irish Cream
10-20 ml Kahlua

Drink warstwowy, najpierw wlewamy do kieliszka (shot) lub kieliszka premium, likier Kahlua, później idzie Bailey, na końcu Absynt. Podpalić. Rułkę w dziób i pić póki się pali. Rułkę można przyciąć, żeby było pół w środku i pół na zewnątrz. Wolę dłuższą ;) Nie pić na wietrze.

* Wersja słowacka. Akuratnio mam Absynt ;) Tak to idzie Grand Marinier lub Cointreau. Da się podpalić. Jak się chce większy fajer, można podlać z wierzchu rumem Stroh 80, lub innym paliwem lotniczym.



%


New Orleans Hand Grenade.

 45 ml gin
45 ml spirytus zbożowy
45 ml  likier z melona
45 ml rum
45 ml wódka

 Wszystko wymieszać, wlać do wysokiej szklanki (collins glass, 300-410 ml), wypełnionej kostkami lodu.
Można dodać wody i cukru.



%


Adios Motherfucker.

15 ml wódka
15 ml rum
15 ml Tequila
15 ml  gin
15 ml Blue Curaçao
60 ml syrop słodko-kwaśny*
60 ml Sprite (7up)

Wlać wszystko do schłodzonej wysokiej szklanki (highball glass), bez Sprita. Ten idzie na końcu.
Lekko zamieszać.

*Syrop robimy tak. Po pół szklanki wody i cukru. zagotowujemy i tak 3 min. Studzimy, dodajemy sok z trzech limonek. Syrop nie może być za słodki, czy za kwaśny. W razie potrzeby czegoś dodać.



%



- Nie bardzo się mam - odpowiedział Kłapouchy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz